Blahopřání

úterý 18. listopadu 2008

PROČ NEMŮŽEME CHODIT NAZÍ?


Nahého člověka jdoucího po ulici odvezou policisté do blázince. Ale není větší blázen ten, kdo se v horkém letním dni nesvlékne?

Bývaly doby, kdy všichni lidé pobíhali po Zemi neoblečení. Nikomu to nepřipadalo nápadné ani divné, protože se nenašel nikdo, kdo by to za nápadné nebo divné považoval. Nahý byl totiž každý. A teď? Zkuste nechat všechno oblečení doma a vyjít si na ulici jen tak. Naostro. Uslyšíte křik, policejní sirény a v lepším případě skončíte v blázinci. V tom horším vás obviní a řeknou, že jste se dopustil veřejného pohoršování.

Zamýšleli jste se někdy nad tím, proč se postupem času stalo zakrývání nahoty ve většině oblastí světa stoprocentně kolektivní záležitostí? Řekl bych, že tradice oblékání se zřejmě projevovala stále víc jako estetická nutnost, že lidé byli pořád tlustší a ošklivější. Nebo šlo o obavu z vymření? Je totiž pravdou, že pohled na některé nahé lidi by mohl fungovat jako hodně spolehlivá antikoncepce.

Na druhé straně – co bylo, bylo, to všechno odnesl čas. Jenže teď jsou naháči a milovníci nahoty diskriminovaní. Zákonodárci je sice velkoryse odkázali do jakýchsi rezervací (které si navíc museli nudisté často perně vybojovat), ale důsledně dbají na to, aby naháči svou bosou (a hlavně nahou) nohou nepřekročili hranici vytyčeného teritoria. Nudistům pak nezbývá, než se bránit po svém. Pokud se mezi nimi objeví někdo byť jen trochu oblečený, jsou nesmiřitelní. Vypudí ho.

Nikdy jsem mezi nudisty nepatřil, ale fandím jim. Párkrát už mě napadlo, co by se asi stalo, kdyby se domluvili a vyrazili ze svých „rezervací“ do ulic. Všichni naráz. Uspořádali by na ně policisté hon podobný tomu z proslulé francouzské komedie o četnících? Bylo by na všechny tyhle naháče dost policejních antonů a míst v blázincích? A hlavně mě neopouští jedna myšlenka: není větší blázen ten, kdo se v horkém letním dni nesvlékne?

Žádné komentáře: