Blahopřání

čtvrtek 20. listopadu 2008

PATNÁCTILETÝ ŠIKANOVAL ŽÁKY. JEDNOMU HROZIL SMRTÍ


Ve škole se někdy dějí hrůzostrašné věci.

Násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Výtržnictví, omezování osobní svobody, loupež, vydírání. Krádež a dokonce také pohlavní zneužívání. Všechny tyto skutky měl na svědomí teprve patnáctiletý hoch z Brna.

Dvanáct trestných činů spáchal na sedmi žácích nebo spolužácích.
„Jednalo se o žáka deváté třídy jedné ze základních škol. Na problém nás tenkrát upozornil její ředitel,“ vzpomíná na případ bývalá policejní mluvčí. Z už zmíněných dvanácti skutků, které jsme tehdy školákovi prokázali, byl jeden horší než druhý,“ dodává dřívější policistka.

Nad počínáním mladého násilníka zůstával a zůstává rozum stát. Jednoho z žáků například chytil u zábradlí, popadl ho za nohy a v třímetrové výšce ho držel hlavou dolů. Vyhrožoval, že svou oběť pustí. Jinému chlapci zase hrozil zabitím. „Stát se tak mělo v případě, že hoch od něho nekoupí za tři sta korun boxer. Vystrašený žák tak učinil, ale později o boxer stejně přišel. Mladý pachatel si jej totiž nakonec vzal násilím stejně zpátky,“ zavzpomínala žena.


Ve výčtu trestných činů patnáctiletého pachatele nechyběl ani případ, kdy jinému stejně starému žákovi vytrhl z ruky mobilní telefon za tři tisíce korun. Přístroj mu vrátil teprve poté, co od okradeného vyinkasoval padesátikorunu. Násilník také pořezal dalšího školáka nožem.


Ani to nebylo ještě všechno. V seznamu násilníkových skutků figurovalo rovněž sexuální obtěžování patnáctiletých a šestnáctiletých školaček. Pachatel děvčata pevně držel, nedal jim šanci uniknout, a osahával je na intimních partiích.

„S tak rozsáhlým a intenzivním případem šikany jsme se v Brně předtím nikdy nesetkali. Nemohu na něj zapomenout dosud,“ říká bývalá policistka.

Žádné komentáře: