Blahopřání

středa 19. listopadu 2008

JÁ TI UKÁŽU!


Na vesnici vzplála sousedská válka. Kvůli ženské.

„Potřebuju sehnat krtka,“ telefonoval komusi Lojza Hvízdal a přitom s nelibostí hleděl z okna na anglický trávník souseda Cyrila Škrpála. „Kdybys mi mohl pomoct, budu moc rád,“ ukončil hovor Lojza a v očích se mu mihl záblesk naděje. Cyril v té chvíli seděl v kuchyni, hlavu v dlaních, a usilovně přemýšlel. Pak na to přišel: „Podám mu inzerát na prodej toho jeho baráku. Za hodně levný peníz.“

Lojza s Cyrilem bývali dobří kamarádi. Jenže pak se to zlomilo. Z břehu přátelství oba přeplavali na druhou stranu pomyslné řeky, kde panovaly nenávist a zášť. Kvůli ženské. Ucházeli se o ni oba, ona dala přednost Lojzovi. Časem ho stejně opustila, ale Cyril to nemohl teď už bývalému kamarádovi zapomenout. „Odloudil mi ji, ode mě by neodešla kamsi do světa. Zničil mi život,“ říkával si Cyril a chtěl se pomstít.

A tak jednou Lojzovi objednal domů escort servis. Pěkná prostitutka se objevila přede dveřmi sousedova domu i se svalnatým bodyguardem. Lojza protestoval, dohadoval se, ale nebylo mu to nic platné. Svalnatec měl navrch, vyinkasoval alespoň náklady na dopravu. Za pobaveného přihlížení kolemjdoucích vesničanů i Cyrila, smějícího se za záclonou okna.

Začala sousedská válka. Lojza sklidil jablka ze stromu přečnívajícího do jeho zahrady a vzápětí větve důkladně ořezal. Cyril kontroval vypuštěním sousedových králíků z kotců, s nimiž si hezky pohrál Lojzův pes Azor. Vzájemných válečných akcí bylo nepočítaně: od naházení zkažených vajec do otevřeného okna přes střílení vzduchovkou do pověšeného vypraného prádla až po polévání slibně se ukazující úrody na zahradních záhoncích kyselinou.

Fantazie obou válečníků neznala mezí. Teď tedy jeden sháněl krtka a druhý sepisoval inzerát. Nikdo z nich netušil, co bude následovat: že krtek se nakonec nastěhuje k „dárci“ Lojzovi a Cyrilem podaný inzerát se taky nemine účinkem. Jenže jinak. Jedna ze zájemkyň totiž přišla k domu levně. K Lojzovi se nastěhovala.

Žádné komentáře: