Blahopřání

pondělí 1. prosince 2008

SÁZKA



Příběh v brněnském hantecu.
Lidi só hraví, rádi se sázijó, ale málokemu se podaří na tom nejaký ty love trhnót.
Sázka, vo keré vám chcu teď hóknót, nebyla ani tak vo rancu lováčů, jako vo čurině. Na naší hródě vegetijó různí antitalenti a jeden náš kamoš byl jedním z nich. Von byl nabité přes muzálu, měl zmákló aji konzervu, ale ufachčit neco pazórama, na to byl levé jak šavla. A eště namydleňéší než přes hoknu byl ve sportu.
Všecky nápady se věčinó upečó u škopku. My sme tenkrát hanikovali, jak už to bévá, vo hokeju, vo fusu a von tam s nama zrovna sicnil u jednoho ponku. Cosi do teho tenkrát blbýho zavalil a my na něho, že dyž temu nerozumí, tak ať do teho nekváká. Von se po tým cítil těžce vodvařené a hned šprechtl, že špilům rozumí sténě jako my. My sme ale gómali, že na fus nikdy v životě ani nešpizl. To mazal rači na škopek, nebo do kuchyně umévat kšír. A tak mu hlásíme:
„Ložíme se s tebó, že tady na fleku nevymenuješ deset fotbalistů a to ani do holpecu s hokejistama.“
A von hned, že jo, pokud tam můžó být aji ti, co už zakalili. Položili sme tedy každé na prkno love na půlku Starobrna, přesekli pazóry a von začal:
Jágr, Hašek, Bubník, Danda, Bican, Kvašňák, Pele.“
A to už pomalu začínal mazat do ponoru. Ale pak si eště vzpomněl na Maradony a dál už ani ťuk. Už z tý svý mozkovny nevyhrábl nic. Zkusil to sice na nás eště s Klapzubovó jedenáctkó, ale aji dyž sme mu jednoho Klapzuby uznali, tu sázku tenkrát proletěl. Tak to už bévá – aji dyž máš plnó prdel titulů, všecko gómat nemůžeš.

SLOVNÍČEK:
do holpecu dohromady
fus fotbal
hanikovat mluvit
ranec lováčů balík peněz
trhnót love vyhrát peníze
muzála hudba
škopek pivo
konzerva konzervatoř
Zdroj: Pavel Čiča Jelínek – Velká kniha podělávek

Žádné komentáře: