Blahopřání

úterý 2. prosince 2008

PRAVDA, LEŽ A PENÍZE


Mrzí mě, že jsem nebyl nikdy zavřený, neokrádal lidi, že nemám žádnou sexuální úchylku a neuměl bych zabít člověka.

Kdybych byl alespoň gambler! Nebo člověk, jehož sourozenec či některý z rodičů (ještě lépe oba) spáchali sebevraždu. Takhle nemám sebemenší šanci přijít k pořádným penězům. Do televizního pořadu Nic než pravda mě totiž nevezmou ani omylem.

Ale teď vážně. Jeden se nestačí divit, co všechno jsou lidé ochotni a hlavně schopni udělat pod vidinou toho, že budou v balíku. S toužebným pohledem na graf pětimilionové pyramidy se ve studiu a za asistence armády diváků přiznávají k násilí, podvodům a dalším trestným činům, k nevěře, ubližování a svým dosud důsledně skrývaným slabostem.

Pro vidinu snadno získaných peněz se sebeodhalují hluboko pod kůži. Dokonce za překvapivých i šokujících pohledů svých dospívajících potomků. Většina hráčů nakonec stejně odchází s prázdnou, další pak s částkou, která nijak ohromující není. Před celým národem se znemožní a odcházejí ze studia vstříc lidem, kterým v životě ublížili.

Je jim to zapotřebí? A je to vůbec normální?

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Takhle se obnažovat před publikem kvůli vidině bezpracně získaných peněz mi nepřijde úplně normální. Ty skutečnosti, které jsou odhalovány a mohou mnohým lidem ublížit žádné peníze nevyváží. Ahoj J.

Anonymní řekl(a)...

Díky za odpověď. Pro mě osobně představují komentáře jakousi zpětnou vazbu na dané téma. J.

Anonymní řekl(a)...

naprosto souhlasím. obávám se, že se zde obnažují lidé výrazně sociálně, emočně i intelektově natvrdlí. nejspíš pro pocit hvězdna? přece to nemůže být pro těch pár šupů (které si odnášejí, pokud si odnesou - je to založeno na něčem tak nejistém jako je detekce pravdy z tepu, za zcela mimořádných okolností, za účasti blízkých, za trémy - naprosto nerovný a nefér boj)! pokud by tito lidé měli jen jednu složku iq na výši, v životě by tam nešli. člověk socio-emočně na úrovni by neprodal své blízké, jejich city, i jejich postavení a vazby ve společnosti (nejen to své) už kvůli lásce k oněm bližním. pokud by byl i chytrý, takový člověk, muselo by mu být jasné, že dostane minimum za příliš vysokou daň. považuji celý pořad za vysoce neetický, nedívám se na něj.

Anonymní řekl(a)...

Mě na tom pořadu zaujala jiná věc. Mám pocit, že se tam nedá dokázat, že ten detektor lži nelže. Myslím si, že je to chytře udělaná soutěž, aby TV nepřišla o velké peníze a zároveň si zvýšila sledovanost. Když jsou ti lidé schopni na sebe kvůli penězům říci vše, nevidím důvod, proč by nedokázali nelhat do konce. A stejně jim vždy detektor lži oznámí, když se blíží k vyšší částce, že odpověď není pravdivá. Magliska