Blahopřání

pondělí 22. prosince 2008

ŠTĚDRÝ VEČER

„Tak ať se tu za rok zase všichni ve zdraví sejdeme,“ řekla u slavnostně prostřeného štědrovečerního stolu Hedvika. Obě děti mezitím zkoumaly, zda mají pod talířem minci, a rádoby nenápadně pošilhávaly po stromečku obloženém dárky.
Julek jedl rybí polévku a cítil, jak se mu v těle rozlévá teplo. Z dobrého jídla i nepopsatelného pocitu štěstí. Je škoda, že Vánoce nemohou být každý den, napadlo ho.
To bylo přesně před rokem. Letos v listopadu se s Hedvikou rozvedli. „Už s tebou nechci žít,“ sdělila mu na jaře úsečně. O deset let mladšího muže zatajila. O něm se dozvěděl od teď už bývalého rodinného přítele.
„To víš, Héďa cítí, že jí ujíždí vlak. Chce si ještě něco užít,“ uslyšel od něj Julek. Ta slova příšerně bolela. Řezala, pálila a trhala mu srdce.
Teď ležel ve svém vyhnanství, jak říkal obýváku, hleděl do stropu a přes tenkou panelákovou stěnu chtě nechtě slyšel všechno, co se v kuchyni dělo. Cinkot chystaných příborů, pokládání prázdných talířů na stůl i vůně smažícího se kapra mu orosily oči a začaly v hlavě promítat film vzpomínek. Ve chvíli, kdy se v něm radoval z narození syna, vedle v kuchyni všechno ztichlo.
„Dobrou chuť,“ uslyšel Hedviku.
„Dobrou chuť,“ zašeptal Julek sám pro sebe.
Pak se zakousl do bagety, kterou si včera pro tenhle slavnostní večer koupil.

5 komentářů:

Haniczka řekl(a)...

Přeji Ti do Brna hezké vzrušující Vánoce:-)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Jardo.Moc bych ti chtěla popřát vše krásné a spoutu dárečků a radosti.Krásný Nový rok :) Založila jsem si u Vás na atlasu taky bloček.Hurá.Jedu teda již sama.Po nevydařeném Webdobře :) Kdyby jsi chtěl jukni na http://diskuzeanazory.mujblog.centrum.cz/. Moc ráda, bych si tě přidalado oblíbených bločků.Zatím pá Dája :

Anonymní řekl(a)...

Hodně smutné, Jardo. Líbí se mi Vaše mini-povídky... Jsou to takové "pobídky ke každodennímu zamyšlení. Moc Vás zdravím a přeji poklidné, radostné a tvůrčí svátky vánoční.

Anonymní řekl(a)...

Je to smutné, ale je dobře si uvědomit, že takových lidí, kteří jsou o Vánocích sami je mnoho. Horší je, že spousta lidí je opuštěných po celý rok a ani to při všedních starostech nevnímáme a nepozastavujeme se nad tím. J.

Anonymní řekl(a)...

Já se přidávám k ostatním, ani já nemám hezké vánoce. Moje maminka si dnes zlomila ruku.