Blahopřání

pondělí 5. ledna 2009

JE ŽIVOT POUHÁ NÁHODA?


Život je stejně jen náhoda a osud neovlivníš. Kolikrát jen už jsem tuhle větu slyšel? Od lidí rezignovaných, ale i od těch, u nichž bych to nikdy nečekal. Aktivních, činorodých a ambiciózních.

Je život skutečně jen náhoda a osud protihráčem nad naše síly? Nemyslím si to. Spíše se přikláním k názoru, že každý je svého štěstí strůjcem, všemu dobrému se dá jít naproti a tomu špatnému se lze často vyhnout.

Začíná to už v mládí. Ten, jemuž se nechce učit a leccos studiu obětovat, může jen těžko očekávat pozdější úspěchy a spokojenost v práci. Tedy pokud mu ke štěstí nestačí pořádná dřina za pár stokorun.

Také obětí nejrůznějších trestných činů by mohlo být určitě méně. Za předpokladu, že lidé si dají větší pozor na své věci, že nebudou nabízet kapsářům peněženky či vybízet zloděje vystavováním cenných věcí ve svých autech.

Mohlo by ubýt rovněž násilí. Třeba pokud bychom se vyhnuli tmavým a nebezpečným místům, před nimiž nás nevarují jen policisté, ale často i přátelé a známí. Ti, kteří si také nedali říct a které museli patřičně poučit až násilníci.

Jen s výběrem životního partnera je to složitější. Přiznám se, že v tomto případě na osud a náhodu věřím, že tohle se výrazněji ovlivnit nedá. My lidé se totiž umíme krásně přetvařovat a skvěle uvádět do praxe známé rčení o ptáčkovi, jehož lapají a přitom mu hezky zpívají. Falešné tóny při tomhle zpěvu mnohdy neslyšíme. Nebo slyšet nechceme?

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Krásný a doufejme že šťastnější Nový rok vinšuji! A hned káravě : Pane kolego! Co tak nevědecky? Spoléhat se na náhodu a pámbíčka je údělem starých bab. Kdesi na síti jsem se dočetl, že mudrci z vědeckých řad teprve nedávno došli k závěru, že náš vesmír je jen článkem v nekonečném řetězci věčně vznikajících a zanikajích vesmírů, přičemž veškeré přírodní zákony jsou v podstatě stejné až na věčnost. No. Ačkoliv slovo "náhoda" je tak nádherně výmluvné pro výmluvy za všech okolností. A nejvíce užitečné, když nám schází nějaké rozumné vysvětlení. Tak se Vám omlouvám, Jardo, za toto kázání na hoře Olivetské a ještě jednou přeji krásný nový začátek!