Blahopřání

středa 1. dubna 2009

PRASKLINA V PŘEHRADNÍ HRÁZI


Ten titulek na regionální straně v jistých nejmenovaných novinách byl pro mnohé lidi snad horší než rána kladivem do hlavy. Informoval o tom, že v hrázi Brněnské přehrady je prasklina.
Článek detailně popisoval problém, doprovázelo jej hned několik fotografií. Na nich se objevila nejen ona hrozivě vyhlížející trhlina, ale i lidé v jakýchsi podivných gumových oblecích, kteří se snažili problém vyřešit.
Někteří Brňané, zejména ti dříve narození, znervózněli. Mnozí pak začali panikařit. Jeden můj známý mi s odstupem času vyprávěl o své pětasedmdesátileté matce. Bombardovala ho tehdy telefonáty, aby okamžitě přijel za ní a odvezl ji někam daleko. Neumí prý plavat a utopit se rozhodně nechce. Nezbývalo mu nic jiného, než se za matkou vypravit.
„Bylo to strašné,“ povídal ten známý. „Stála za bytovými dveřmi v předsíni, u nohou kufřík obsahující nejnutnější osobní věci. Trvala na tom, že chce okamžitě odjet pryč z města. Kamkoliv,“ slyšel jsem od něj. Dodal, že nakonec ji naložil do auta, na zbytek dne si musel vzít v práci volno a s matkou jezdil kolem Brna. Po celou tu dobu ji přesvědčoval, že to určitě není nic vážného, že je to nejspíš nějaký špatný vtip.
Skutečně to vtip byl. Aprílový. Článek byl výmyslem jednoho z redaktorů, fotografie výsledkem počítačové animace. Výsledkem problémy. Vyskytly se v rodinách některých čtenářů, nakonec je měl i autor nepovedeného aprílového žertu. Musel toho hodně vysvětlovat.

Apríl je tu zas. A tak pozor. Nejen na případné podezřelé titulky v novinách, ale i na to, co se chystáte lidem ve svém okolí vyvést. Aprílové vtípky jsou totiž jednoznačně dvojsečnou zbraní. Nemusí jen pobavit, ale mohou také ublížit. A dost.

1 komentář:

Haniczka řekl(a)...

Já myslím, že sis z nás vystřelil ty, Jardo. Ta prasklina tam asi bude doopravdy.