Blahopřání

úterý 28. července 2009

ZÁKAZY. NUTNOST NEBO ZBYTEČNÉ ZLO?


Uvědomil jsem si to nedávno. Napadlo vás někdy, na kolik nejrůznějších zákazů kolem sebe denně narážíme? Co všechno pod hrozbou pokut či jiných sankcí dělat nesmíme – nebo bychom dělat neměli?


Jen tak namátkou, co si vzpomínám a uvědomuji: existuje zákaz kouření, mluvení s řidičem za jízdy, telefonování v autě s mobilem v ruce, zákaz vstupu se zmrzlinou nebo na travnaté plochy. Máme taky zákazy venčení a volného pobíhání psů, používání otevřeného ohně, vstupu se zbraní, konzumace alkoholu na veřejnosti, nalévání alkoholu mladistvým. Nebo zákaz jízdy na kole či dokonce také fotografování. A mnohé, mnohé další.


Už mě párkrát napadlo, zda by nebylo jednodušší a možná i levnější místo zákazů upozorňovat ne na to, co je zakázáno, nýbrž co člověk vlastně smí. Třeba: tady se můžete libovolně, s chutí a neomezeně (zatím) nadechnout. Nebo: po tomhle chodníku se lze pohybovat jakýmkoli směrem, třeba i opilý (pokud nemáte smůlu a neodvezou vás na záchytku).


Být na mně, a hlavně mít tu moc, zakázal bych cokoli zakazovat. Lidé stejně zákazy, tak jako zákony, obcházejí a porušují. Čím víc jich je, tím častěji. Myslím, že moc by se toho nezměnilo. Jen bychom v tom našem nebohatém státě ušetřili za materiál a práci na zákazových tabulkách a cedulích.

1 komentář:

PLAMÍNEK řekl(a)...

To je vynikající nápad. Moc jsem se pobavila.