Blahopřání

úterý 6. října 2009

VADÍ? NEVADÍ? HRA PLNÁ VZRUŠENÍ


Paměť mi naštěstí ještě slouží dobře. I proto jsem si tuhle vzpomněl na oblíbenou hru našeho dětství: vadí nevadí. Už jako malí šprčci jsme ji hrávali výhradně ve smíšené společnosti, bez děvčat to nebylo ono.


Vzhledem k našemu věku při ní padaly otázky úplně obyčejné, nezáludné a možná i trochu stupidní. Nikomu z nás to nevadilo. Hlavně že se naše tehdy čisté, ještě ničím neposkvrněné dušičky dobře bavily.


S příchodem puberty a její pokročilostí jsme pravidla hry postupně a operativně měnili. Dnes se tomu říká kreativita. Smíšená společnost účastníků byla ještě důležitější. Některá z pohledu nás kluků nezajímavá děvčata projevovala o účast enormní zájem.


Nestáli jsme o ně a vyvinuli velké úsilí, abychom se jich zbavili. Ještě víc sil nás však stálo vlákání do hry těch dívek, které se nám líbily. Taky otázky byly úplně jiné než v dětství. O pravidlech hry nemluvě.


„Vadí ti, když tě Karel políbí?“ obrátil se jednou řídící hry na dobře vyvinutou Šárku, čímž chtěl splatit jistý dluh svému kamarádovi. Nikdo na tom prodělat nemohl: buď si Karel užije francouzáku, nebo Šárka odloží některou z částí svého oděvu.


Pokud vás to zajímá, v té chvíli se radoval Karel. Svršky začala Šárka odkládat až později. A nebylo jich málo.


Neznám nikoho, kdo by hrál „vadí nevadí“ v dospělosti. Tu hru jaksi pohřbil čas a možná i určitý pokrok. Nejprve ji začala vytlačovat ze scény rotující flaška, časem se i do naší zaostalé republičky probojoval svlékací poker. Je jednoznačnější, přímočařejší a většinou i rychlejší.


Flašku jsem kdysi v minulosti taky jednou hrál. Svlékací poker nikdy. A jestli toho lituji? Pokud mám být upřímný, tak trochu ano. Jenže teď už je pozdě. Onu karetní hru se totiž na stará kolena rozhodně učit nemíním.

1 komentář:

Haniczka řekl(a)...

Pamatuju se, jak ve hře Antonína Procházky Klíče na neděli inkriminovaná čtveřice i v plné dospělosti odkládala svršky, aby se domohli všichni svého, tedy toho opačného :-)