Blahopřání

pondělí 9. listopadu 2009

zamyšlení: VLASTNOST JAKO JED


Žárlím na tebe, protože tě miluju. Kdo nežárlí, nemá toho druhého dost rád. Tak a podobně vysvětlují chorobní žárlivci svou nemoc. Nemoc, která jejich protějšky obtěžuje, znechucuje, ničí a která umí dokonce i zabíjet. Hlavně vztahy.


Chorobní žárlivci bývají nejprve podezíraví. Masochisticky si v hlavách donekonečna promítají scény nevěry svých partnerů. Pak jim to přestane stačit. Chtějí důkaz. Vnikají doma do soukromí toho druhého, prohledávají jeho kapsy, šuplíky, protřepávají stránky knih (co kdyby v nich byl nějaký zapomenutý milostný dopis?).


Rádoby nenápadně se vyptávají, co jejich milý nebo milá celý den dělal, a přitom v každé větě odpovědi důsledně pátrají po lži. Po sebemenší skulince, v níž se ukrývá nevěra, nebo alespoň její náznak. Pokud na nic takového nenarazí, kladou sami sobě za vinu, že byli málo šikovní a ve svých otázkách nedostatečně vynalézaví. Příště budu chytřejší – říkají si.


Znal jsem člověka, který podrobil svou ženu poměrně originálnímu testu. Začal jí jménem neznámého obdivovatele psát a posílat dopisy. Ve třetím ji pozval na rande. Čekal, jak se manželka zachová, zda na schůzku půjde. Když místo toho seděla doma a v klidu se dívala na televizi, neuklidnilo ho to. Žárlil dál a pídil se ještě důsledněji po tom, co jeho žena dělá, když je mimo domov.


Znal jsem jiného člověka, jenž měl pro změnu naopak neuvěřitelně žárlivou manželku. Štrachala mu v kapsách, v psacím stole, několikrát denně volala na pevnou linku do práce – aby se ujistila, že někde nelítá za ženskými.


„S tím vším bych se nějak vyrovnal,“ povídal mi jednou ten nešťastník. „Ale víš, co je nejhorší? Nejméně jednou denně se s ní musím milovat. Prý abych neměl roupy a neběhal za jinými. Už mě to s ní nebaví a po jiných se asi začnu skutečně poohlížet,“ povzdychl si.


Právě toto je chorobným žárlivcům zbytečné a marné vysvětlovat. Nepochopí, že partnera uhlídat nelze. A že čím víc na něho dorážejí, tím je pravděpodobnost nevěry větší. Skoro každý si totiž dříve nebo později řekne: Když si myslíš, že jsem ti nevěrný, tak ať máš teda proč.

1 komentář:

Haniczka řekl(a)...

Já bych v této souvislosti připomněla rozkošný televizní příběh "Věra nevěra", ve kterém Horníček ponoukl svého přítele Sováka, aby byl nevěrný s jeho ženou. A dopadli oba taky nechvalně.