Blahopřání

úterý 8. září 2009

zamyšlení: ALKOHOL A RŮŽOVÝ SVĚT


Je velký rozdíl mezi obsahem dvou stejných slov: pít a pít. Alkohol. Mezi tím, když si jej člověk dá příležitostně, nebo když se jím nalévá a přivádí do němoty. Jeden z Dumasových mušketýrů tvrdil, že přes dno láhve je svět růžovější. Já říkám: Možná na chvíli. A taky jak pro koho.

Nejsem žádný abstinent, ale neznám nic odpornějšího než pohled na ty lidské trosky, třesoucí se absťákem a žebrající o drobné na své nezbytné krabicové víno či alespoň láhev levného piva. Zvedá se mi z nich žaludek, raději už ani nepřemýšlím, za jak dlouho – a proč – se do tohoto hrozného stavu dostali.

Ještě jedna věc je mi hodně protivná: opilá žena. Některé něžné bytosti zřejmě vzaly emancipaci tak vážně, že se chtějí chlapům vyrovnat i v likvidaci alkoholu. S výsledkem jste se někdy někde možná setkali také: lidský tvor připomínající ženu jen vzdáleně. Tvor vykřikující oplzlá a vulgární slova, tvor mnohdy se věšící na každého muže, který je v dosahu. Brrr...


Všechno se dá zdůvodnit. I nadměrné pití alkoholu. Třeba tím, jak někteří lidé s oblibou tvrdí, že alkohol je sice nepřítel lidstva, ale oni se nepřátel rozhodně nelekají a na jejich množství nehledí.

Dobrým důvodem bývají také jmeniny, narozeniny, jmeniny a narozeniny někoho jiného, narození potomka kohokoliv, křty nedávno či dávno narozených potomků kohokoliv, silvestry, Vánoce, výročí svatby, výročí rozvodu, úspěch v práci, neúspěch v práci, jakékoli státní svátky a já nevím co ještě.


Tvrdím, že alkohol je do jisté míry přítel a taky lék. Jenže jak už to s léky chodívá, musí se užívat rozumně a nesmějí se předávkovat. Nebo jste jiného názoru?

5 komentářů:

S.aba řekl(a)...

lidské trosky - třesoucí se socky.i mladí jako já...do práce nepudou a u kontejnerů sedí na plastových židličkách (i v minus. teplotách) a přežívají a stát jim platí živ. min. - obrázek z naší vesnice....a ženské? většinou pijí tajně.mám jednu doma.matku alkoholičku.po obdržení důchodu 14-20 dní nevyleze z kutlochu.smrdí a je odporná. pak se probere brufenem , protože ji prý bolí všechny kosti a učeše a umyje.naháže mi k pračce humus hadry a vyjde mezi lidi a sladce se usmívá.povykládá s každým, jak miluje vnoučata , jak jim dá každou korunu, jak ji nevyperu a jak se má špatně, že ji nemáme rádi...a že s děckama chodíme o víkendu na pivo a to se nehodí.....a pokračuje tam, kde skončila.... to je - v min. měsíci....pije už od mých školních let, to je přes 20 let - stupnuje se to a je zdravá jak řípa - myslím že už je konzervovaná a nabalzamovaná zevnitř. když jí někdo někde nalije štamprli, řekne sladce že nepije, že drží dietu (14 dní nejí, protože nevstane) a že sportuje(vyjede si na kole,aby do cyklistické láhve mohla nalít rum).....žije svůj vymyšlený zidealizovaný život.a když to není podle červené knihovny, zase je musí utlumit R-OH....Něco jiného je pití při kartách s přáteli, dát si třeba večer po štamprli... a něco jiného se upíjet.....nikdo jim už nepomůže - žádná pomocná ruka.je to droga - lžou lžou a lžou...i sami sobě. nidky toho nenechají..to jsem se teda rozepsala

Haniczka řekl(a)...

Tvé starší články o alkoholu a životu zhýralců mě přišly vtipnější a lepší. Ale i tak - hezké.

Jarda řekl(a)...

Haniczka: To víš, není každý den posvícení :-)

Haniczka řekl(a)...

Já vím, já třeba teď nepíšu skoro vůbec.

Anonymní řekl(a)...

to je dotaz přímo pro chocholouška nebo nešpora, nevím, nevím, umíme-li si sami vždy stanovit bezpečné meze, pokud se to týká jakékoliv závislosti. jen na tom alkoholu je to hodně vidět. jinak pro mě k poučení-už jsem i párkrát na stolku rozjařena tancovala.... no zamyslím se :) ira