Blahopřání

čtvrtek 27. května 2010

zamyšlení: PROČ Z NÁDRAŽÍ MIZÍ ŠTĚTKY?


Z brněnského hlavního vlakového nádraží se vytrácejí štětky. Je to překvapivé, ba dokonce neuvěřitelné. Puritáni se po přečtení těchto úvodních řádků zaradují. Jenže předčasně. Z nádraží totiž nemizejí žádná povětrná děvčata, nýbrž úplně obyčejné štětky záchodové.


Za socialismu se říkávalo, že kdo nekrade, okrádá rodinu. Mnozí lidé si tímto způsobem přilepšují i teď, za zcela jiného politického režimu. Zloději zkrátka byli, jsou a budou. Ať se nám to líbí nebo ne. Jenže případ se záchodovými štětkami mně přinutil k zamyšlení. Jeho ústředním motivem nebyla otázka PROČ, ale JAK?


Ukrást štětku je už samo o sobě neobvyklé. Ještě neobvyklejší musí být způsob, jak ji ze záchodu odnést, aniž by na sebe člověk upozornil. Kam zloději tenhle svůj nevoňavý lup ukrývají? Jak jej přenášejí? V zimě možná pod kabátem. Jenže teď je jaro, svrchníky odpočívají ve skříních.


Oblečení tedy můžeme rovnou vyškrtnout. Co zbývá dál? Aktovka? Prostornější dámská kabelka? Zřejmě ne. Zůstává jediná a nejvhodnější možnost: předem připravená igelitka. V ní lze štětku odnést nepozorovaně a bez problémů, navíc se dá její vnitřek později doma snadno umýt. Brrr...


Jistě nejen mne taky napadlo, co zloději se svým lupem dělají. Jsou to šetřílkové, kteří ukradené štětky používají doma? Nebo se je snad po určitém očištění snaží někde někomu prodat? Nevím jak vám, ale mně už jen při pouhém pomyšlení na to stoupá žaludek kamsi do krku.


Proto raději přestanu přemýšlet nad dalšími možnými otázkami a spokojím se s pouhým konstatováním: na brněnském hlavním vlakovém nádraží to zkrátka páchne. Nikoli přirozeně, nýbrž nečekanou a hodně podivnou zlodějnou.

Žádné komentáře: