Blahopřání

středa 23. června 2010

BARVY: NEPOCHOPITELNÁ VĚDA


Říká se, že nic není černobílé. Život nevyjímaje. Přesto právě v životě jsou některé barvy pevně dané. Začíná to hned narozením. Děvčátkům patří růžová, klukům modrá. Ať dělají co dělají, ať se jim barva líbí nebo ne, nic na tom nezmění. Pohlaví zkrátka rozhoduje za ně.


Existují i další barevné, pevně stanovené mezníky. Například se svatbou je pevně spojená bílá (už dávno ne výhradně pro nevěsty), s pohřbem a smutkem jednoznačně černá. Jedna výjimka však v tomto případě existuje: bílá rakev zemřelého dítěte.


Hlavně muži mohou zasvěceně mluvit o vojenské barevné vazbě. Zelené. Přestože jsem mockrát přemýšlel, proč charakterizuje zbrojení, války a zabíjení právě barva, která podle odborníků lahodí lidskému oku, nepřišel jsem na to. Podle mého názoru se ke střílení hodí mnohem víc krvavě červená. Jenže ta by zřejmě potenciální zájemce o vojenskou službu odrazovala.


Stejně tak jsem ani ve svém zralém věku stále ještě nepochopil důvod modré barvy nádražáckých uniforem. Mají snad charakterizovat modravé dálky? A pokud ano, proč měli svého času stejnokroje i auta téže barvy příslušníci Veřejné bezpečnosti? Protože modrá je dobrá? Nebo proto, že všechno řídili na dálku a posílali některé lidi ještě dál? Fakt nevím.


Barvy jsou zkrátka věda. Až si člověk někdy říká, jestli to nemají jednodušší barvoslepí. I když ti se zase potýkají s úplně jinými problémy, které jim určitě nikdo nezávidí. Nebo snad ano?

2 komentáře:

S.aba řekl(a)...

uniformy: kdyby byli černí, byli by to funebráci, zelení - lesníci, no a přece nebudou červení, žlutí nebo růžoví...tak modrá je dobrá,ne? modrá armáda. a barvoslepost? u nás ve škole jeden třeťáček měl punc barvosleposti - ale ne že by neviděl barvy,,,,on jen nepoznal hnědou a červenou, nebo modrou a žlutou....prostě to neviděl a splývaly mu barvy v jedno....ale jinak barvy viděl....řekla bych skoro, jako ženy mají zelenou : khaki,hráškovou, pistáciovou,trávovou,kiwi, melounovou, a nevím ještě jakou...... chlapi vidí jen světle a tmavě zelenou

Anonymní řekl(a)...

Není pravda že bíla je vždy na svatbu a černá na pohřeb,záleží na kultuře.Například v Indii je to přesně opačně.A armáda má zelené uniformy především proto že se nejlíp maskuje v přírodě,to je přece logické.Jinak je dokázané že každá barva v nás podvědomě vzbuzuje určité pocity.Modrá barva vzbuzuje klid,žlutá hlad a červená výstrahu.